Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Strainii cumpara Romania. Italienii au impanzit vestul, iar arabii au «ocupat» Capitala

Pretul terenurilor intravilane a crescut halucinant in ultimii doi ani, cu procente intre 80 si 250, arata ultimul Raport de prognoza imobiliara. Tendinta de crestere va fi simtita si in acest an, cand se estimeaza ca pretul terenurilor va urca cu 30%. Potrivit expertilor imobiliari, se observa o „regionalizare“ a Romaniei in ceea ce priveste investitiile imobiliare. Daca vestul tarii si Oltenia au fost cumparate preponderent de italieni si francezi, Ardealul, de investitori din Ungaria, terenurile din Capitala si Valea Prahovei sunt disputate intre arabi si investitorii romani.


De ani buni, afacerea cu terenuri este cea mai profitabila din Romania, atat pentru romanii cu bani, cat mai ales pentru investitorii straini, care s-au imbogatit in urma acestor tranzactii. Febra cumpararii terenurilor este atat de mare, incat Romania risca sa fie impartita, curand, in regiuni cotate dupa nationalitatea strainilor care investesc acolo. Spre exemplu, in zona de vest, italienii detin suprematia pe terenurile agricole de cativa ani. Si Capitala se poate lauda ca dezvolta cu succes afacerile imobiliare ale arabilor sau ale israelienilor, carora le tin isonul investitorii romani.

(Senica Micu)

In ultimii ani, tot mai multi straini au venit in Romania pentru a cumpara terenuri. Unii au incercat sa puna pe picioare o mica afacere, altii doar au facut speculatii. „Zona de vest este invadata de italieni, care au cumparat terenuri agricole si le-au speculat. Au venit la noi cu mult curaj, au cumparat hectarul cu 500 euro, au comasat suprafete mari de terenuri, de sute, chiar mii de hectare, si le-au vandut apoi nemtilor de trei ori mai scump“, ne-a declarat Liviu Ureche, analist imobiliar.
In sud-est-ul tarii, la Constanta, investitii considerabile au facut tot italienii, urmati de greci, care, in prezent, platesc pana la 700 euro pentru un hectar de teren agricol.

Si cetatenii arabi au gasit o sursa uriasa de castig in Romania. „Cei mai multi investitori arabi prefera zonele limitrofe Capitalei, judetul Ilfov, Calarasi, Ialomita, in general judetele din campie, dar si Valea Prahovei. Acestia sunt interesati tot de suprafetele agricole, pe care le cumpara cu 500 euro/ha si incearca sa le comaseze“, a adaugat Ureche. Capitala, insa, alaturi de orasele mari, este vizata de israelieni, spanioli si italieni, care cumpara terenuri pentru a construi, apoi, adevarate cartiere rezidentiale, ne-a mai spus analistul.

Valoarea terenurilor s-a dublat in ultimul an
Pretul terenurilor in Romania va continua sa creasca si in acest an, cea mai importanta schimbare observandu-se in cazul zonelor agricole si a celor cu potential turistic. Per ansamblu insa, analistii imobiliari spun ca majorarea va fi de circa 30%. Potrivit raportului de prognoza imobiliara pe 2007 „Romania in primul an european“, redactat de analistul Artur Silvestri, in ultimul an, cresterile pe segmentul terenurilor au fost si de 80 - 110%, in unele zone considerate bune, din Bucuresti sau de 250%, in ultimii doi ani, in orase cu insemnatate regionala. Or, asemenea cresteri rapide nu se intalnesc frecvent in mediile europene, fapt care transforma aceasta piata intr-una mult prea dezechilibrata. „Este o situatie care ii sporeste coeficientul de risc pentru plasamentele intamplatoare sau pentru amatorii inflamati“, este de parere Silvestri.

Terenurile agricole, cu 45% mai scumpe
Cu toate acestea, aderarea nu inseamna neaparat o explozie de preturi, care sa conduca la scumpiri de 100%. „In acest an, terenurile vor avea cel mai mare potential de crestere, cu accent pe cele agricole, care vor fi vandute cu pana la 45% mai mult si a celor cu potential turistic“, ne-a declarat analistul Radu Zilisteanu. Cat despre o posibila comparatie cu terenurile agricole din celelalte state europene, nici nu se poate pune problema, Romania fiind, de departe, una dintre cele mai ieftine regiuni din acest punct de vedere. „La noi, media pentru un hectar de teren este de 400 - 700 euro, in timp ce in afara aceasta depaseste 5.000 euro“, a mai spus Zilisteanu. Analistul a adaugat ca pe Valea Prahovei preturile pe metrul patrat vor fi mai mari cu 45-50%, mai ales ca in aceasta zona cu potential turistic ridicat oferta nu este foarte bogata. „Insa, daca ar fi sa se faca o medie a preturilor in tara, acestea nu vor creste cu 30%, pe parcursul lui 2007, exceptand unele zone din Bucuresti, cum ar fi Primaverii sau portiunea centrala, unde preturile medii vor fi mai mari cu 50%“, a mai spus Zilisteanu. In prezent, metrul patrat in zonele de lux ale Capitalei ajunge chiar la 2.000 euro, in timp ce terenurile din sudul Bucurestiului se cumpara cu pana la 700 euro/mp.

Marii retaileri au investit 600 milioane de euro in terenurile din Suceava
Recent, compania israeliana Aura Investments Ltd a achizitionat peste 15.000 de metri patrati de teren pe E 85, la iesirea din Suceava spre Falticeni, in scopul construirii unui mall cu suprafata desfasurata de aproape 24.000 metri patrati. Investitia se ridica la 10 milioane de euro. In zona respectiva, terenurile s-au vândut la preturi prohibitive inca de acum cativa ani, din momentul in care s-a aflat ca firma germana Metro Cash&Carry va construi un supermarket. Toate parcelele de acolo au facut obiectul unor afaceri dubioase, care sunt cercetate de DNA. Tot investitorii germani, dar ai companiei internationale Kaufland, au achizitionat 18.500 metri patrati intr-o zona centrala a orasului Suceava, pe locul fostei intreprinderi Zimbru, unde au construit un hypermarket en-detail, investitia fiind de aproape 9 milioane de euro. Pe 20 februarie va fi inaugurat un alt supermarket, Selgros Cash&Carry, care este amenajat pe o suprafata de 7 hectare, achizitionate in lunca Sucevei. Supermarketul Selgros are o suprafata de 14.000 metri patrati, valoarea investitiei fiind de 15 milioane de euro. Una dintre cele mai mari investitii straine la Suceava este cea a fondului britanic de investitii imobiliare „North Real Estate Opportunities Fund“, care va cheltui 60 milioane de euro pentru realizarea proiectului Bucovina Shopping City, un centru comercial care se intinde pe 55.000 metri patrati, in locul fostei fabrici Mobstrat. Cea mai mare investitie straina din tara, in valoare de circa 500 milioane de euro, este cea a grupului austriac Egger, care anul trecut a achizitionat terenuri in zona Radauti, unde amenajeaza una din cele mai mari fabrici de prelucrare a lemnului.

(Cosmin Romega)

Ardealul, cumparat de la Budapesta
In Covasna si in Harghita, majoritatea achizitiilor imobiliare sunt facute de investitori din Ungaria. In Covasna, maghiarii au cumparat statiunea omonima, dar si comuna Turia, de care apartine satul Balvanyos, o cunoscuta statiune balneara. Aici e prezent si lantul hotelier international Best Western, care detine un hotel de trei stele in statiune. In Harghita, preferintele investitorilor straini (majoritatea, unguri) s-au indreptat catre zona pasului Bucin, dar si catre statiunile Harghita-Bai, Praid, Tusnad si Malnas. In zona exista mai multe hoteluri si complexuri rezidentiale ai caror proprietari sunt straini. In schimb, in judetul Mures, investitiile straine nu mai sunt atât de dominate de factorul etnic. In afara investitiilor unguresti, exista si oameni de afaceri americani, turci, francezi si italieni prezenti pe piata imobiliara. Cea mai cautata zona este nordul judetului, in speta vaile Muresului superior si Gurghiului, dar si statiunea Sovata si zona periurbana a orasului Târgu-Mures, unde preturile terenurilor si imobilelor se apropie de cele din Capitala. In general, insa, preturile terenurilor din cele trei judete sunt mai mici decât in restul tarii (exceptând Târgu-Mures). Ele sunt inca si mai mici in zonele locuite majoritar de etnici unguri, zone in care oamenii de afaceri români evita, pur si simplu, sa investeasca.

(Sorin Simion)

Terenurile din zona Oradea, disputate de marii retaileri straini
Oradea a devenit o zona strategica pentru investitorii straini in proprietati imobiliare. Integrarea in UE a sporit gradul de interes, cu toate ca cele mai mari tranzactii au fost facute inca din anii trecuti. Investitorii straini sunt interesati sa cumpere terenuri in special in zona metropolitana a Oradei, in care sunt incluse resedinta de judet si opt comune limitrofe. Pe locul intâi in topul investitorilor imobiliari este Celestica, o companie canadiana care va realiza o investitie record de 100 milioane USD, si va oferi 4.000 de locuri de munca pe o platforma high-tech din comuna Bors, limitrofa Oradei si frontierei cu Ungaria. Al doilea mare investitor este compania germana Real, care a cumparat 3,5 hectare de teren pe soseaua de centura a municipiului. Alti investitori importanti sunt detinatorii lantului de hypermarket-uri Cora, care au cumparat cu 13 milioane de euro un teren situat lânga Aeroportul Oradea, dar si cei de la Selgros si Metro. Prin infiintarea zonei metropolitane Oradea, suprafata disponibila pentru investitii imobiliare s-a marit de la 100 la 837 hectare de teren.

(Raoul Alexandru)

Litoralul românesc, luat aproape integral de straini
Dupa intrarea României in UE, preturile terenurilor au luat-o razna pe litoral, acesta ajungând una din cele mai scumpe zone din tara. Pentru ca românii nu beneficiaza de fondurile necesare pentru a putea investi in imobiliare, prima optiune o au strainii. Astfel, firme importante din Germania si Austria au decis sa-si indrepte atentia asupra orasului Constanta, cumparând mai multe spatii pentru birouri, in timp ce britanicii, italienii si maltezii prefera sa achizitioneze terenuri si locuinte rezidentiale. Profitând de aparitia investitorilor straini pe piata autohtona, preturile in zona au crescut foarte mult, ajungând in prezent intre 900 si 1.400 euro metrul patrat la apartamente. Nici terenurile nu au ramas mai ieftine, ajungând pâna la 800 euro/mp in Constanta si 1.000 euro/mp in statiunea Mamaia. Deoarece oferta in oras este foarte mica in comparatie cu cererea, investitorii straini s-au axat si pe orasele: Navodari, Eforie, Ovidiu, Basarabi, Techirghiol, si comunele: Cumpana, Valu lui Traian, Agigea, Tuzla, Poarta Alba, Corbu, Lumina si Mihail Kogalniceanu, unde se mai gasesc suprafete de teren cu preturi variind intre 2,5 si 30 euro pe metrul patrat. Si chiriile s-au scumpit pe litoral, desi nu suntem in sezonul estival, acestea ajungând pâna la 1.000 euro pe luna in apartamentele de top.

(George Lazer)

Omar Hayssam, singurul investitor interesat de terenurile din Bacau
Daca investitorii straini cumpara „pe rupte“ terenuri in vestul si sudul tarii, in nord, cererea este foarte mica. Agentii imobiliari din Bacau spun ca pe piata imobiliara locala se constata, inca de la finele anului trecut, o asteptare, neconfirmata de integrarea in UE. „Se mai fac tatonari, ici-colo, dar nu au loc tranzactii mai numeroase decât in anii trecuti, si in nici un caz cu cetateni straini”, ne-a declarat Lucian Vasiliu, un agent imobiliar cu experienta. Nici primarii principalelor localitati din judet nu au constatat ca ar fi vreun flux de investitori straini. Si in zona de munte a judetului, altfel superba din punct de vedere peisagistic, cererea de terenuri a ramas neschimbata. Singurii investitori straini care au facut vâlva in Bacau au fost arabii de pe Valea Muntelui in frunte cu Omar Hayssam. Dar dupa episodul rapirii jurnalistilor români in Irak, cei mai multi dintre ei si-au vândut afacerile si au plecat.

Blog Archive

Astra Sport Pariuri: Strainii cumpara Romania. Italienii au impanzit vestul, iar arabii au «ocupat» Capitala
Astra Sport Pariuri: Strainii cumpara Romania. Italienii au impanzit vestul, iar arabii au «ocupat» Capitala
Astra Sport Pariuri: Strainii cumpara Romania. Italienii au impanzit vestul, iar arabii au «ocupat» Capitala
Astra Sport Pariuri: Strainii cumpara Romania. Italienii au impanzit vestul, iar arabii au «ocupat» Capitala