Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Fondurile listate au cumulat pierderi de 8,85 milioane de euro

Fondul Oamenilor de Afaceri (XFOA) si STK Emergent (STK), singurele fonduri inchise de investitii care se tranzactioneaza pe piata locala de capital, au incheiat primele noua luni ale anului cu pierderi consistente, in conditiile in care au mizat in principal pe SIF-uri si imobiliare.
Listat pe piata RASDAQ sub simbolul XFOA, Fondul Oamenilor de Afaceri a inregistrat o pierdere de aproape 30 de milioane de lei (8,24 milioane de euro) in primele noua luni ale anului, potrivit raportului de administrare intocmit de SAFI Invest. Veniturile realizate de fond au fost de 7,6 milioane de lei, in timp ce cheltuielile s-au ridicat la 37,5 milioane de lei. In trimestrul al treilea, pierderea fondului a fost de 9,2 milioane de lei (2,57 milioane de euro).

"In conditiile actuale de criza nimeni nu poate prevedea evolutia bursei pana la sfarsitul anului. Vestile nu sunt bune, pierderile sunt prea mari pentru a fi recuperate intr-un timp asa de scurt, deci Fondul Oamenilor de Afaceri (FOA) va incheia anul pe pierdere. Cat de mare, vom vedea", au declarat reprezentantii SAFI Invest, administratorul FOA.
Principalele plasamente ale FOA la sfarsitul lunii septembrie erau titlurile societatilor de investitii financiare (SIF-uri), mai exact SIF Moldova, SIF Oltenia si SIF Banat-Crisana, care aveau o pondere de aproape 28% din activele nete de 25,7 milioane de lei. Actiunile Bancii Transilvania detineau o pondere de 14,7% din activele nete de 25,7 milioane de lei, in timp ce titlurile BRD una de aproape 13%.
In primele noua luni ale anului, unitatea de fond FOA a inregistrat o depreciere de 54,4% pana la 3,9 lei, in timp ce pe piata RASDAQ, unitatea de fond a scazut de la inceputul anului cu 69%, la 1,41 lei.
Listat la Bursa de Valori Bucuresti de la mijlocul lunii septembrie, fondul inchis STK Emergent (STK) a incheiat trimestrul al treilea cu o pierdere de 600.000 de lei (167.000 de euro). Pierderea pe primele noua luni ale anului urca astfel la 2,1 milioane de lei (577.000 de euro), potrivit raportului de administrare emis de societatea STK Financial. Veniturile fondului au fost in valoare de 1,7 milioane de lei, in timp ce cheltuielile au urcat pana la 3,8 milioane de lei in primele noua luni ale anului.
Aproape jumatate din activele nete de 81,6 milioane de lei ale STK Emergent au fost plasate in vehiculul de investitii imobiliare STK Properties, controlat de fond. Cele cinci SIF-uri au atras 24% din active, in timp ce actiunile companiei de contructii Constructii Bihor aveau o pondere de 14% din active.
In intervalul cuprins intre lunile februarie - cand a inceput oferta publica initiala de titluri - si octombrie, unitatea de fond STK a inregistrat o scadere de 45,9%, pana la 107,9 lei. Pe Bursa, unitatea de fond STK a inregistrat o depreciere de aproape 60% din momentul listarii si pana in prezent.