Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Copiii cerşetori, apăraţi doar pe hârtie

Autorităţile din Bacău nu au luat până ieri nicio măsură împotriva părinţilor care-şi închiriază micuţii, pe motiv că „adună probe“.

Copiii din localitatea Buhuşi, judeţul Bacău, care cerşesc pe bani în oraşele Bacău şi Piatra-Neamţ, sunt lăsaţi în continuare pe străzi de către autorităţile locale. După ce „Evenimentul zilei“, în ediţia de ieri, a tras un semnal de alarmă prin articolul „Copii de închiriat pentru cerşit“, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului
(DGASPC) Bacău au preferat să se spele pe mâini de micuţii de până în 15 ani care sunt închiriaţi de părinţi pe bani mărunţi şi să „arunce pisica“ în ograda poliţiei. „Noi nu putem lua copiii de lângă părinţii lor până ce poliţia nu adună suficiente probe. Oricum, pentru noi nu este o noutate. Au mai fost nişte cazuri identice anul trecut“, a declarat Alina Iftode, purtător de cuvânt al DGASPC Bacău.

Pe de altă parte, Mariela Neagu, secretar de stat la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC), spune că DGASPC Bacău şi poliţia din localitate trebuie să ia urgent măsuri în cazul acestor copii, mai ales dacă există dovezi că părinţii lor îi închiriază pentru cerşit. „Asistenţii sociali trebuie să meargă cu reprezentanţii poliţiei şi să-i ducă într-un centru de primire“, a precizat Mariela Neagu.

„Au vorbit cu ziariştii «la mişto»“

Deşi judiciariştii din cadrul Inspectoratului General de Poliţie (IGP) cred că situaţia din judeţul Bacău poate fi încadrată chiar la trafic
de persoane, Poliţia din Buhuşi spune că nu are ce face în acest caz. „Vom face verificări amănunţite şi se vor lua măsurile legale
împotriva părinţilor care îşi închiriază copiii“, a declarat Narcisa Butnaru, purtător de cuvânt al IPJ Bacău. Comandantul Poliţiei din Buhuşi, Ioan Chiriloiu, spune însă că nu sunt probe pentru a demonstra faptele. „Am identificat din articolul scris care sunt persoanele dispuse să-şi închirieze copiii. I-am chemat la secţie şi am vorbit cu ei. Nu au recunoscut. Au zis că au vorbit cu ziariştii «la mişto». Noi nu avem probe în acest sens“, a declarat Chiriloiu.

„Cazurile de la Bacău nu pot fi încadrate, potrivit legii, doar la cerşetorie, ci şi la trafic de persoane, în formă agravată (întrucât e vorba despre minori), faptă pedepsită de Codul Penal cu până la 25 de ani de închisoare“, spun reprezentanţii IGP. „Pe de altă parte, dacă prinzi pe stradă un adult folosind la cerşit un copil, este destul de greu să-l arunci după gratii. Motivul: minimul pedepsei prevăzute de lege pentru această faptă este de 2 ani, astfel că, de regulă, judecătorii îi sancţionează pe infractori doar cu amenzi“, completează judiciaristul.

Blog Archive

Astra Sport Pariuri: Copiii cerşetori, apăraţi doar pe hârtie
Astra Sport Pariuri: Copiii cerşetori, apăraţi doar pe hârtie
Astra Sport Pariuri: Copiii cerşetori, apăraţi doar pe hârtie
Astra Sport Pariuri: Copiii cerşetori, apăraţi doar pe hârtie