Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Românii n-au nici o sansa pentru Palme D'Or in 2008

Criticii de film din Romania sunt de parere ca ar trebui sa revenim cu picioarele pe pamant si sa nu visam la inca un Palme d’Or anul acesta, pentru ca nu exista nici o tara care sa fi castigat trofeul festivalului de la Cannes doi ani la rand. Ei vad filmul lui Radu Muntean „Boogie“ ca avand cele mai mari sanse sa fie selectat in competitie, dar nu uita de „Nunta muta“, al lui Horatiu Malaele, „Weekend cu mama“ de Stere Gulea, „Legiunea Straina“ al lui Mircea Daneliuc si „Pescuit sportiv“, regizat de Adrian Sitaru.

Dupa ce Cristian Mungiu a facut sa se vorbeasca despre Romania cu „4 luni, 3 saptamani si 2 zile“, primul film autohton premiat cu Palme d’Or pentru lungmetraj, anul acesta, cineastii romani nu au nici o sansa sa castige un premiu in competitia oficiala. Preferatul criticilor este „Boogie“, al lui Radu Muntean, pe care regizorul l-a inscris deja la Cannes si asteapta raspunsul in trei saptamani. „La Berlin a fost selectionat in Forum, dar am preferat sa astept Cannes-ul“, ne-a declarat Muntean. Criticii Irina Margareta Nistor, Alex
Leo Serban, Magda Mihailescu si Mihai Chirilov cred ca aceasta productie ar putea reprezenta Romania la cel mai important festival de film din Europa. Un alt film pe care Margareta Nistor l-a nominalizat este lungmetrajul de debut al lui Horatiu Malaele, „Nunta muta“. „Are sanse mai mari «Boogie», «Nunta muta» e putin mai teatral“. Actorul si, mai nou, regizorul Horatiu Malaele spune ca are in plan sa-si inscrie primul sau lungmetraj in competitia de pe Croazeta. De asemenea, Margareta Nistor ne-a povestit ca la venirea lui Thierry Fremaux in Romania, la premiile Gopo, acesta a vizionat trailere ale mai multor pelicule, printre ele aflandu-se si filmul regizorului Stere Gulea, „Weekend cu mama“. Gulea ne-a spus ca, in ceea ce priveste inscrierea peliculei la festivalul de la Cannes, cel care decide este producatorul filmului, MediaPro Pictures. „Mi-e greu sa spun ce sanse are pentru ca sunt implicat si subiectiv“, a adaugat regizorul.

Nici o tara nu a cåstigat marele premiu doi ani la rånd
Criticul Alex Leo Serban ne-a povestit ca lui Fremaux i-a placut „Boogie“, dar ca cel mai bine pentru Radu Muntean ar fi sa fie selectionat in competitie, si nu la Quinzane de Realisateurs, unde selectioner este Fremaux. „E greu de spus ce film ar putea fi selectionat, dar ecourile pe care le-am primit le-am avut la filmul lui Radu. Ei (selectionerii de la Cannes- n.r.) iau o decizie in functie de ce alte productii se inscriu“, a completat Serban. Magda Mihailescu a spus ca nu poate sa prezica ce filme romanesti ar putea fi selectate in competitie, dar crede intr-un posibil succes al lui „Boogie“ si poate si „Nunta muta“. „In «Boogie» cred mai mult, este mai in tenditele cinematografului nou, al tinerilor. «Nunta muta» e mai pentru regizor, un cinema in aparenta simplu, fara o mare explozie, dar care transmite un curent emotional. E cu totul altfel de cinema. Depinde de ce vor dori, ori un cinema nou, ori cel pe care il cunosc si pe care l-au premiat“. Mihailescu a mai spus ca sanse la Cannes mai are si Mircea Daneliuc cu „Legiunea Straina“. Criticul de film Mihai Chirilov pariaza tot pe „Boogie“, dar ii da sanse si peliculei lui Adrian Sitaru, „Pescuit sportiv“. Desi avem filme cu care sa participam, nu avem nici o sansa sa mai castigam un Palme d’Or, spun criticii. „Sa ne luam gandul de la Palme d’Or pentru o buna bucata de vreme. Important e sa fim prezenti si sa aiba cronici bune filmele“, este de parere Alex Leo Serban. La intrebarea daca Romania are sanse sa castige un alt Palme d’Or in 2008, dupa acela de anul trecut, Mihai Chirilov a raspuns categoric: „Niciuna!“ Magda Mihailescu a completat, spunand ca „nu trebuie sa ne agatam sperantele la astfel de recunoasteri. Orice contrazicere a sperantelor devine o deziluzie. Cinema cu Palme d’Or doi ani la rand eu nu stiu. Kusturica a castigat Palme d’Or la sase ani distanta. E mai bine sa ramanem cu picioarele pe pamant“.

„Boogie“ este un film despre un grup de prieteni care-si reamintesc de tinerete. Un barbat pleaca intr-o vacanta de 1 mai la mare cu nevasta si copilul, unde se reintalneste intamplator cu doi vechi prieteni din liceu. Cei trei se hotarasc sa retraiasca o noapte ca în vremurile in care erau tineri si fara griji. Pelicula se numea initial „30 si ceva“, pentru ca mai apoi titlul sa se schimbe în „Boogie“, porecla din liceu a personajului principal Bogdan Ciocazanu, interpretat de Dragos Bucur. Din distributie mai fac parte actrita din „4 luni, 3 saptamani si 2 zile“ Anamaria Marinca, Mimi Branescu, dar si fiul regizorului, Vlad Muntean. Muntean a decis sa-i distribuie rolul fiului sau, pentru ca i-a fost greu sa-l controleze la filmari pe copilul pe care il alesese in urma castingului. Scenariul peliculei este scris de Alexandru Baciu, Radu Muntean si Razvan Radulescu. Proiectul a ocupat locul trei în clasamentul concursului de finantare
organizat în 2006 de Centrul National al Cinematografiei si a primit un credit de un milion de lei, iar bugetul total al peliculei este de 600.000 de euro.