Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Chestorii Constantin Manoloiu si Pavel Abraham, suspectati ca ar fi luat mita de la Fathi Taher

Doi chestori din aparatul central al Ministerului de Interne sunt suspectati ca ar fi primit, in perioada 1998-1999, mita 500.000 de dolari de la omul de afaceri iordanian Fathi Taher, in schimbul prelungirii vizei de sedere in România. Dosarul, aflat in lucru la DGA, ii vizeaza, spun surse judiciare, pe seful Corpului de Control al MAI, chestor Constantin Manoloiu, fost sef al Directiei pentru Straini, si pe secretarul de stat Pavel Abraham, actualmente presedinte al Agentiei Nationale Antidrog

Pâna in prezent, presupusa spaga a fost tinuta la „sertar“, desi fapta s-ar fi petrecut cu aproape zece ani in urma. MAI nu a luat nici o masura pentru lamurirea situatiei, iar DGA, unde se afla in lucru acest dosar, nu a reusit sa finalizeze ancheta sau sa ceara conducerii MAI masuri impotriva celor doi chestori. Mai mult, acest scandal izbucneste la o saptamâna dupa ce procurorul Marian Sintion a demisionat, motivele sale
fiind prezentate intr-un raport inaintat ministrului Vasile Blaga, document clasificat cu „secret de stat“

Seful Corpului de Control, Constantin Manoloiu, sustine ca nu il cunoaste pe Fathi Taher, ca nu a intervenit niciodata pentru a-i rezolva iordanianului problemele legate de viza de sedere si ca altcineva s-a folosit de numele sau in aceasta problema, iar „acea persoana va raspunde in fata legii“. Manoloiu precizeaza insa ca Fathi Taher avea toate documentele in regula la momentul in care Directia pentru Straini i-a prelungit, in repetate rânduri, perioada de sedere in România.

Doi chestori din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor sunt cercetati de DGA, fiind suspectati ca ar fi primit mita o jumatate de milion de dolari de la un controversat om de afaceri iordanian. Este vorba despre chestorul Constantin Manoloiu, actual sef al Corpului de Control al ministrului administratiei si internelor, fost sef al Directiei pentru Straini si Probleme de Migratie, si de chestorul Pavel Abraham, secretar de stat la MAI si presedinte al Agentiei Nationale Antidrog. Surse judiciare au precizat faptul ca persoana care ar fi dat respectiva mita este iordanianul Fathi Taher, pentru a-si prelungi, in doua rânduri, viza de sedere in România, prima data pentru 12 luni in 1997, iar a doua oara pe 24 de luni, in 1999.

Surse judiciare au declarat pentru ziarul “Gardianul” ca doi chestori din MAI ar fi cercetati, fiind suspectati ca ar fi primit mita aproximativ o jumatate de milion de dolari de la un om de afaceri iordanian. Anchetatorii mai sustin si faptul ca la dosar exista un document din care reiese ca unul dintre cei doi chestori a dat indicatii lucratorilor Directiei pentru Straini si Probleme de Migrari pentru rezolvarea situatiei.

Cerere rezolvata in aceeasi zi
Prima cerere facuta de iordanianul Fathi Taher inregistrata la Directia pentru Straini este datata 17 noiembrie 1997, afaceristul solicitând prelungirea vizei de sedere in România pe o perioada de 12 luni. Taher intrase in România, prin Aeroportul Otopeni, cu zece zile inainte. Scopul declarat de iordanian pentru prelungirea vizei erau afacerile derulate prin firma Royal Team SA. Pe cererea inregistrata la Directia pentru Straini apar doua adnotari, prima specificând faptul ca firma Royal Team are o cifra de afaceri de 2,3 miliarde de lei, motiv pentru care seful serviciului
s-a simtit indreptatit sa solicite “rog aprobati 1 an”. Sub aceasta indicatie apare aprobarea sub forma unui “Da” si semnatura unui locotenent-colonel “R.N.”. Interesant este rapiditatea cu care ofiterii Directiei pentru Straini au actionat pentru a-i rezolova problema iordanianului Taher. Astfel, cererea depusa pe 17 noiembrie 1997 a fost solutionata favorabil chiar in aceeasi zi, numarul vizei acordate fiind 327885/ 17.11.117.

«De a finaliza, ca a fost trimisa de catre dl Col. Manoloiu»
A doua cerere facuta de Fathi Taher catre aceeasi institutie, aflata in subordinea Ministerului de Interne, este datata 27 octombrie 1999 si are, in mod surprinzator, un parcurs aproape identic cu cea din 1997. Astfel, Taher solicita prelungirea vizei de sedere in România pe o perioada de doi ani, pentru aceleasi motive – afacerile societatii Royal Team SA. Pe aceasta cerere, ale carei copii
se afla in posesia noastra, apare o adnotare, in atentia “Mr. Constantin Doina, DSPM”, cu o indicatie extrem de precisa: “de a finaliza ca a fost trimisa de catre dl. col. Manoloiu”. Mentiunea este scrisa de aceeasi persoana ca si in cazul adnotarii pe cererea din 1997, iar solicitarea lui Taher a fost avizata favorabil in regim de urgenta, adica la 24 de ore de la inregistrarea cererii. Potrivit unui alt document aflat la dosar, Fathi Taher a primit viza nr. 778135/ 28.10.1999, pe o perioada de 6 luni. Ulterior, Taher a dobândit cetatenia româna. Surse din rândul anchetatorilor care instrumenteaza posibila mituire de catre Taher a lui Constantin Manoloiu au precizat ca, la momentul acordarii acestei ultime vize pe o perioada de 6 luni, iordanianul nu indeplinea conditiile legale pentru obtinerea acestei vize.

Procurorul Sintion nu comenteaza
Surse MAI, preluate de mass-media centrala, sustin ca, alaturi de actualul sef al Corpului de Control al ministrului Vasile Blaga, chestorul Constantin Manoloiu, in dosarul privind presupusa mita de o jumatate de milion de dolari, mai este cercetat si secretarul de stat Pavel Abraham, presedintele Agentiei Nationale Antidrog, organizatie care, de altfel, spun sursele, ar fi fost sponsorizata prin diferite firme de catre iordanianul Fathi Taher. Deocamdata, aceste afirmatii nu au fost comentate de niciunul dintre cei doi chestori suspectati si nici de conducerea MAI. Contactat telefonic, fostul director al DGA, procurorul Marian Sintion, nu a dorit sa comenteze in vreun fel informatiile cu privire la acest dosar instrumentat de directia la conducerea careia s-a aflat pâna saptamâna trecuta. Este posibil ca aceasta speta sa-i fi fost adusa la cunostinta ministrului Vasile Blaga, in raportul de motivare a demisiei lui Sintion, document care este clasificat ca “secret de stat”.

Seful Corpului de Control neaga acuzatiile
Faptele de care sunt suspectati cei doi chestori pot fi un motiv suficient de puternic pentru declansarea controlului la DGA, operatiune care a si dus la demisia sefului acestei unitati. De altfel, DGA mai are in lucru dosare privind modul in care mai multi angajati ai MAI si-au achizitionat locuintele de serviciu, pe sume derizorii, cu toate ca aveau in proprietate si alte imobile. Unul dintre acestia este comisarul-sef Constantin Rotaru, adjunct al lui Manoloiu. Seful Corpului de Control ne-a transmis, prin intermediul Directiei Generale de Informare si Relatii Publice, punctul sau de vedere in care neaga toate acuzatiile. El sustine: “Nu am avut relatii de natura personala sau profesionala cu Fathi Taher, nu-l cunosc si nici nu am sprijinit vreun interes al acestei persoane. Daca cineva s-a folosit de numele meu pentru rezolvarea vreunei probleme, acela va raspunde conform legii”. De asemenea, Constantin Manoloiu sustine ca cel care a a facut respectiva indicatie ca fiind din partea sa este seful Serviciului 1, iar ca mr. Constantin Doina este deja la pensie.

(Ion Alexandru , Eduard Pascu)

Abraham si Manoloiu, doua cariere «gemene»

Dezvaluirea care a izbucnit astazi in presa readuce in actualitate doi oameni care isi leaga destinele inca din 1995. Sigur ca acum, cand se discuta de tot felul de anchete, poate ca unele dintre cazurile care urmeaza sa le amintim par arhive sau povesti. In 1995, pe atunci colonelul Pavel Abraham preia conducerea Directiei Cercetari Penale din Inspectoratul General al Politiei. Imediat se face remarcat prin arestarea lui Zaher Iskandarani, poreclit pe atunci “Printul Banatului”, dar nepatat la acea vreme de nici o ancheta penala. In aceeasi perioada, sef de serviciu la aceeasi directie, in domeniul economic si transporturi era Constantin Manoloiu. Si acesta era cunoscut prin doua anchete care astazi nu mai inseamna nimic, “Shogunul”, prima ancheta majora in domeniul “Flotei” si “Incineratorul”, un caz de contrabanda cu tigari confiscate.

In 1997, dupa ce Conventia Democrata din Romania a preluat puterea, Abraham a fost numit inspector general al IGP. El a avut aici o viata
scurta, fiind demis prin fax de o figura de trista amintire a guvernarii taraniste, ministrul de interne Gavril Dejeu, poreclit “Prodigy”. Abraham totusi a apucat sa-l promoveze pe Constantin Manoloiu la conducerea Directiei Cercetari Penale. Generalul a fost demis in noiembrie 1997 si trecut la “Cimitirul elefantilor”, scoala de perfectionare de pe Oltenitei. Manoloiu a mai supravietuit doi ani la conducerea directiei pentru ca se integrase perfect in campania anticoruptie declansata de Emil Constantinescu sub egida defunctului si neregretatului de nimeni Consiliu National de Actiune Impotriva Coruptiei si Crimei Organizate. Manoloiu a participat alaturi de Gheorghe Mocuta si Dan Ioan Cristescu (pe atunci “varfuri de lance” ale luptei anticoruptie) pe Razvan Temesan, fostul presedinte al Bancorex. In 1999, cand de lupta impotriva mafiei se alesese praful, Manoloiu a fost mutat la Directia Straini si Probleme de Migrari. Exact anul in care Fathi Taher a depus cererea de prelungire a vizei de sedere in Romania. La acea data, Abraham trecuse pe o linie si mai moarta, Centrul de Analize din cadrul Ministerului de Interne.

In 2001, schimbarea de putere il scoate pe Abraham de pe lista dinozaurilor si il transforma din nou in pur-sange arab, este propulsat secretar de stat pentru relatia cu Parlamentul. Bineinteles, el il ia alaturi pe Constantin Manoloiu, pe functia de consilier personal. In martie 2003, Abraham pleaca spre Agentia Nationala Antidrog, urmat tot de Manoloiu, de data aceasta pe functia de director. Drumurile lor s-au despartit la 1 octombrie 2005, cand Manoloiu devine seful Corpului de Control al MAI.

(Ioana Theodoru)

AID România ii cere demisia lui Constantin Manoloiu

“In calitate de Membru al Comitetului Strategic pentru monitorizarea Directiei Generale Anticoruptie (organism
infiintat la cererea Uniunii Europene), AID România a convocat Comitetul Strategic al DGA in vederea audierii procurorului Marian Sintion si a sefului Comisiei de Control Vasile Nita, in vederea lamuririi situatiei de criza de la nivelul DGA. Facem precizarea ca am invitat sa participe la aceasta intâlnire si reprezentanti ai Comisiei Europene si ai ambasadelor care au activitati in derulare cu DGA. Comitetul va avea loc miercuri. De asemenea, AID a luat act de declaratiile ministrului de interne Vasile Blaga referitoare la situatia a trei membri ai Comisiei de Ancheta care efectueaza controlul asupra DGA. Ca urmare, datorita aparentului conflict de interese al acestora, AID ii cere demisia celui care a format aceasta comisie si care a transmis lista de investigatori la DGA: Chestorul Constantin Manoloiu (foto) – seful Corpului de Control al Ministrului de Interne, pentru asumarea raspunderii cu privire la situatia subordonatilor acestuia. De asemenea, având in vedere informatiile recente cu privire la dl chestor Manoloiu referitoare la o posibila «mita» primita de acesta, consideram ca este fireasca si normala suspendarea dlui Manoloiu din functie pâna la finalizarea anchetei de catre DGA”, se arata intr-un comunicat al AID, România, remis ieri redactiei de catre presedintele organizatiei, Alexandru Cumpanasu.

Blog Archive

Astra Sport Pariuri: Chestorii Constantin Manoloiu si Pavel Abraham, suspectati ca ar fi luat mita de la Fathi Taher
Astra Sport Pariuri: Chestorii Constantin Manoloiu si Pavel Abraham, suspectati ca ar fi luat mita de la Fathi Taher
Astra Sport Pariuri: Chestorii Constantin Manoloiu si Pavel Abraham, suspectati ca ar fi luat mita de la Fathi Taher
Astra Sport Pariuri: Chestorii Constantin Manoloiu si Pavel Abraham, suspectati ca ar fi luat mita de la Fathi Taher