Astra Sport Bets

Astra Sport Bets - Pariuri Sportive de calitate

Bet365

Curentul intarata bursele

Operatorul Pietei de Energie
Electrica din Romania (OPCOM) isi disputa tranzactionarea "curentului" cu Bursa Romana de Marfuri (BRM). Reamintim, BRM este o entitate privata, in timp ce OPCOM este detinuta 100% de Transelectrica (companie la care statul este actionar majoritar).

BRM a primit acceptul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pentru inceperea tranzactiilor cu energie electrica, transmite Mediafax. "Acceptul de la ANRE este permisul pentru tranzactiile cu energie. Licentierea (din partea autoritatii de reglementare - n.r.) nu am primit-o inca, insa aceasta se da pe legea noua, care nu a intrat inca in vigoare", a declarat presedintele BRM, Mircea Filipoiu. Noua Lege a Energiei Electrice, 13/2007, intra in vigoare din 23 februarie.

Reamintim, saptamana trecuta, presedintele ANRE, Nicolae Opris, declara ca "BRM a primit o adresa in baza careia, conform legislatiei, poate intermedia tranzactii cu energie". Opris a spus ca BRM nu are licenta de la autoritatea de reglementare, insa o va primi, daca o va cere si daca indeplineste conditiile. Conform BRM, institutia a depus la ANRE, inca din 18 ianuarie, solicitarea pentru a deveni operator pe piata de energie. "BRM este pregatita ca, din ziua acreditarii, sa lanseze in mod oficial tranzactiile pe piata energiei", se arata intr-un document al bursei.

Reprezentantii BRM au criticat, in urma cu doua saptamani, activitatea OPCOM, printre minusurile semnalate de BRM fiind absenta procedurilor de tranzactionare publice si imposibiltatea negocierii directe a preturilor intre cumparatori si vanzatori.

Inflatia de burse incurca planurile regionale

De remarcat, in Europa energia electrica se tranzactioneaza doar in medii specializate. Astfel, exista mai multe burse de energie, precum NordPool (Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca), EEX (Germania), Borzen (Slovenia) etc. De cativa ani, Romania incearca sa organizeze la Bucuresti bursa de energie pentru Europa de Sud-Est. In plus
, intr-o infograma (523/24 ianuarie 2007) transmisa, printre altii, premierului Tariceanu si ministrului Economiei, Varujan Vosganian, ambasadorul Romaniei la UE, Lazar Comanescu, atrage atentia ca "discutiile privind o posibila impartire a responsabilitatilor privind tranzactionarea cu energie, intre OPCOM si BRM, nu sunt de natura sa serveasca intereselor Romaniei de a gazdui o bursa regionala de energie la Bucuresti, atuul principal al OPCOM fiind tocmai lichiditatea sa ridicata". De asemenea, in infograma se arata ca "la nivelul Comisiei (n.r. - Europene) sunt cunoscute performantele OPCOM, mai ales faptul ca platforma de tranzactionare din Romania inregistreaza una dintre cele mai mari lichiditati din Europa, fapt ce o diferentiaza de platforma de la Borzen cu care se afla in competitie directa pentru gazduirea platformei regionale". Astfel, Lazar Comanescu recomanda, printre altele, deplasarea la Bruxelles a unei delegatii de specialisti romani, care sa promoveze proiectul, precum si prezentarea acestuia lui Andris Piebalgs (comisarul pentru Energie), cu ocazia vizitei acestuia la Bucuresti, pe 23 februarie.

Blog Archive

Astra Sport Pariuri: Curentul intarata bursele
Astra Sport Pariuri: Curentul intarata bursele
Astra Sport Pariuri: Curentul intarata bursele
Astra Sport Pariuri: Curentul intarata bursele